Absence

 

Absence

Waar de mens is, is vuur. Het vuur dat wij ooit leerden beheersen en dat ons de vooruitgang bracht, gloeit als nooit tevoren. De natuurlijke cyclus van dag en nacht lijkt verdwenen terwijl de nachtelijke hemel verbleekt bij ons kunstmatige licht.

Voor zijn project ‘Absence’ begeeft kunstenaar Vincent van Gaalen (1984, Delft) zich naar de laatste donkere gebieden van Europa. In deze uithoeken van ons bestaan beweegt de nachtelijke duisternis zich als een getijde door het landschap heen. Omringt door niks meer dan zijn fotoapparatuur, een tent en wat rantsoen ervaart Van Gaalen hoe gevoelens van onbehagen en kwetsbaarheid instinctief worden opgeroepen bij het vallen van de nacht. De alom aanwezige donkerte ontneemt de mens het gevoel van controle. Maar zodra het lukt om je over te geven aan de natuurlijke duisternis maakt ratio plaats voor verbeelding.

‘Absence’ toont ons foto’s van plekken waar de afwezigheid van de mens (nog) voelbaar is. Onder het licht van de maan en sterren krijgt verwondering vrij spel en kunnen we een nieuwe wereld buiten onszelf waarnemen.