Bald Breeds

 

Control Freaks

De mens in rol van schepper

‘Control freaks’ is voortgekomen uit mijn fascinatie voor de relatie tussen mens en dier. Het dier dat vandaag de dag meer en meer omgevormd lijkt te worden tot een product dat aan onze behoefte moet voldoen. We fokken de dieren op uiterlijke kenmerken die ons de gewenste beleving geven. Het uiterlijk van het dier is belangrijk voor het karakter dat wij gevoelsmatig aan het dier gekoppeld hebben. Op deze manier zijn wij in staat de dieren te personifiëren. We hebben de gezelschapsdieren een identiteit gegeven die wij graag zien. Een identiteit die bij ons past. Voor ieder wat wils. De markt heeft hier op ingespeeld door aan deze vraag te voldoen of vraag te creëren. Daarmee is het huisdier absoluut vervreemd van de natuur en een product geworden. In veel gevallen is er bijzonder weinig over, van de oorspronkelijke uiterlijke kenmerken van het dier.
Met dit project wil ik een spiegel voor houden. Het is mijn doel om onze positie die wij aannemen ten aanzien van dieren te verduidelijken. Dit doe ik door de consequenties te tonen die dit kan hebben wanneer wij onszelf in de rol van schepper plaatsen. Waarbij ik de tekortkomingen laat zien als het gaat om het gebrek aan verantwoordelijkheid en langere termijnvisie.

Naakte rassen:
De kale eigenschap van deze dieren is ontstaan in laboratoria waar deze dieren gefokt werden op hun kaalheid. In eerste instantie voor functioneel gebruik bij dierproeven maar later is deze eigenaardige afwijking gebruikt om een pervers schoonheidsideaal bij huisdieren op de markt te brengen. Zodoende worden deze dieren op hun naaktheid gefokt en verkocht.
De naaktheid is de grote zwakte als het gaat om de gezondheid van deze dieren. Niet alleen zijn ze niet meer in staat zichzelf warm te houden maar ze zijn ook veel kwetsbaarder voor infecties en andere aandoeningen. De vacht, hun natuurlijke bescherming hiertegen, is ze afgenomen en daarmee zijn ze volledig afhankelijk gemaakt van de mens. Zonder deze dieren kunstmatig te beschermen en warm te houden, zouden ze het niet overleven. Dat maakt deze dieren extreem kwetsbaar.